Składniki:
5 pojedynczych piersi z kurczaka
700 dag kurek
40 dag śmietany 18%
2 cebule
4 ząbki czosnku
około 5 dag masła
olej
pieprz cayenne, sól
natka pietruszki
Sposób wykonania:
Umyte mięso kroimy w małą kostkę, oprószamy solą i pieprzem. Smażymy na rozgrzanym oleju na złoty kolor.
Tak przygotowane mięso wykładamy do miski. Na patelnię po smażeniu dodajemy masło, a następnie pokrojoną w kostkę cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do zeszklenia.
Kurki wrzucamy do zimnej wody, moczymy a następnie dokładnie płuczemy, czyścimy i osuszamy. Dodajemy do smażącej się cebuli. Całość oprószamy solą i smażymy na średnim ogniu około 5 minut.
Następnie dodajemy usmażonego wcześniej kurczaka i śmietanę, wszystko dokładnie mieszamy.
Gdy sos zgęstnieje a kurki będą miękkie dodajemy posiekaną drobno natkę pietruszki.
Sos podajemy z makaronem lub ziemniakami.
Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń