Składniki:
1 duża cukinia
pęczek włoszczyzny
1 cebula
4 ząbki czosnku
1 ziemniak
4 pomidory
oliwa z oliwek
kurkuma
pół łyżeczki gałki muszkatołowej w proszku
sól
ostra papryka
Sposób wykonania:
Umytą włoszczyznę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (tak aby przykrywała warzywa). Gotujemy wywar.
W drugim dużym garnku rozgrzewamy oliwę a następnie wrzucamy do niej pokrojoną w piórka cebulę i zmiażdżony czosnek. Smażymy do zeszklenia.
Następnie obieramy ziemniaka, kroimy w kostkę i dodajemy do smażącej się cebuli.
Cukinię płuczemy, kroimy w kostkę (razem ze skórką) i wrzucamy do całości.
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, dodajemy do smażenia. Solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę i ostrą paprykę.
Gdy smażące się warzywa zmiękną, podlewamy je wywarem z gotowanej włoszczyzny.
Dodajemy z wywaru 2 marchewki i kawałek selera.
Wszystko razem miksujemy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka możemy dodać włoszczyznę z wywaru.
Podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Zupę można posypać do dekoracji czarnuszką i świeżymi ziołami.
Cukinię płuczemy, kroimy w kostkę (razem ze skórką) i wrzucamy do całości.
Pomidory parzymy we wrzątku i obieramy ze skórki, dodajemy do smażenia. Solimy, dodajemy gałkę muszkatołową, kurkumę i ostrą paprykę.
Gdy smażące się warzywa zmiękną, podlewamy je wywarem z gotowanej włoszczyzny.
Dodajemy z wywaru 2 marchewki i kawałek selera.
Wszystko razem miksujemy. Jeżeli zupa jest zbyt rzadka możemy dodać włoszczyznę z wywaru.
Podajemy z grzankami bądź groszkiem ptysiowym.
Zupę można posypać do dekoracji czarnuszką i świeżymi ziołami.
Piękny kolorek, wygląda bardzo apetycznie :)
OdpowiedzUsuń