Składniki:
1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy gryczanej prażonej
15 dag sera żółtego (edamski)
1 ogórek kiszony
1 żółta papryka
1 jabłko
1 czerwona cebula
około dwóch łyżek posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy z oliwek
3 łyżki octu jabłkowego
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Paprykę cebulę, jabłko i ogórka kroimy w drobną kostkę. Ser żółty ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Przygotowane tak składniki łączymy ze sobą i kaszą.
Ocet roztrzepujemy z oliwą sola i pieprzem. Polewamy sałatkę sosem i posypujemy natką pietruszki.
Uwielbiam gryczaną chociaż dowiedziałam się o tym stosunkowo niedawno - pysznie u Ciebie !
OdpowiedzUsuńkasza gryczana jest zdrowa i tania więc warto ją wprowadzać do codziennego jadłospisu :)
Usuń