Składniki:
Pulpety:
1 kg mięsa drobiowego - filety z udźca kurczaka
1 (małe) jajko
4 łyżki bułki tartej
2 łyżeczki soli
1 łyżeczka pieprzu cayenne
około 4 łyżek mąki pszennej do obtoczenia
Sos:
1,5 litra bulionu
250 dag pieczarek
1 duża cebula
200 g śmietany 18%
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka oleju
pęczek natki pietruszki
ewentualnie sól do smaku
Sposób wykonania:
Mięso mielimy. Wbijamy do niego jajko, wsypujemy bułkę tartą oraz przyprawy. Wszystko razem wyrabiamy ręką na jednolitą masę. Następnie zwilżonymi zimną wodą dłońmi formujemy niewielkie kulki. Obtaczamy je w mące.
W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion. Wkładamy delikatnie pulpety, zmniejszamy ogień i
gotujemy przez 20 minut. Od czasu do czasu można je przemieszać.
W tym czasie cebulę kroimy w drobną kostkę a pieczarki w plastry.
Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy pieczarki. Smażymy do momentu aż odparuje z nich woda.
Pulpety wyjmujemy z wywaru i przygotowujemy sos.
Do garnka z wywarem dodajemy usmażone pieczarki z cebulą (kilka sztuk pieczarek odkładam i dodaje później). Miksujemy na gładki krem.
Podgrzewamy.
W miseczce łączymy mąkę ze śmietaną, dodajemy łyżkę wazową gorącego sosu i dokładnie mieszamy. Tak zahartowaną śmietanę dodajemy do całości cały czas mieszając.
Wkładamy z powrotem pulpety do sosy i gotujemy przez 5 minut aby nabrały smaku z sosu.
Pod koniec wsypujemy poszatkowaną natkę pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz