Składniki:
1 duża główka czosnku
1 cebula
200 g mrożonego, rozdrobnionego szpinaku
3 szklanki rosołu drobiowego ( przepis )
1 szklanka mleka
2 łyżki oleju
1 łyżeczka tymianku
sól, pieprz
kilka kromek pełnoziarnistego chleba
Sposób wykonania:
W garnku rozgrzewamy oliwę i lekko rumienimy cebulę pokrojoną w kostkę razem ze zmiażdżonym czosnkiem.
Podlewamy rosołem, dodajemy tymianek i gotujemy na małym ogniu przez 20 minut.
Po tym czasie zdejmujemy z ognia i miksujemy. Następnie dolewamy mleko i zagotowujemy. Dodajemy mrożony szpinak, mieszając dalej podgrzewamy do ponownego zagotowania.
doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Kromki chleba kroimy w sporą kostkę i powoli podgrzewamy na suchej patelni.
Grzankami posypujemy zupę tuż przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz