poniedziałek, 27 listopada 2017

Indyk duszony w sosie sojowo - ziołowym



Składniki:

1 kg mięsa z udźca indyka (bez kości)
5 łyżek ciemnego sosu sojowego
3 ząbki czosnku
1 łyżka tymianku
1 łyżka majeranku
1 łyżka lubczyku
2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 łyżki oleju
sól, pieprz ziołowy


Sposób przygotowania:

Mięso kroimy na średniej wielkości porcje. Nacieramy je sosem sojowym, zmiażdżonym czosnkiem oraz tymiankiem, majerankiem, lubczykiem i pieprzem.
W garnku rozgrzewamy olej i smażymy na nim mięso ze wszystkich stron na złoty kolor.
(możemy robić to partiami, tak aby powierzchnia mięsa szybko się ścięła),
Obsmażone mięso zalewamy gorącą, przegotowaną wodą tak aby je przykrywała.
Dusimy pod przykryciem około 1 godziny. Gdy mięso będzie miękkie doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Mąkę ziemniaczaną rozpuszczamy w 1/2 szklanki zimnej wody. Wlewamy do sosu, całość  energicznie mieszając.
Podajemy z kaszą (np. białą gryczaną) i surówką (np. z kapusty pekińskiej i ogórków kiszonych, przepis znajdziesz tutaj ).




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...