niedziela, 26 listopada 2017

Szarlotka na kruchym spodzie





Składniki:

Ciasto:
4 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru pudru
5 żółtek
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g masła

Masa jabłkowa:
1.5 kg jabłek (całych, nieobranych)
1/4 szklanki cukru
3 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1/2 szklanki wody

Dodatkowo:
około 3 łyżek bułki tartej
cukier puder (do posypania wierzchu ciasta)


Sposób przygotowania:

Mąkę razem z proszkiem do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier puder i masło pokrojone w kostkę. 
Wszystko razem szatkujemy nożem tak aby masło tworzyło niewielkie grudki.
Dodajemy żółtka z jogurtem i zagniatamy całość na gładkie ciasto.
Kulę ciasta owijamy w folię i odkładamy do lodówki na 1 godzinę.
W tym czasie jabłka obieramy ze skórki i kroimy na kawałki. Wrzucamy do garnka, podlewamy 1/4 szklanki wody i gotujemy przez 10 minut. Po tym czasie jabłka mieszamy, dodajemy cukier i cynamon. Dalej gotujemy.
Pozostałą wodę mieszamy z mąką ziemniaczaną i wlewamy do jabłek.
Ciasto dzielimy na dwie równe części. Jedną z nich ścieramy na dużych oczkach tarki i układamy na dnie formy.
Zapiekamy przez 10 minut w piekarniku nagrzanym do 180°C.
Podpieczone ciasto posypujemy bułką tartą a następnie wykładamy na nie uprażone jabłka.
Na wierz ścieramy pozostałą część ciasta.
Pieczemy przez 45 minut w 180°C. 
Lekko wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...