Składniki:
1 kg wołowiny na gulasz
2 łyżki mąki pszennej
500 g przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
2 cebule
500 g pieczarek
2 czerwone papryki
6 ogórków kiszonych
4 łyżki śmietany 18%
olej do smażenia
olej do smażenia
3 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
6 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
4 łyżeczki musztardy sarepskiej
sól
Sposób wykonania:
Mięso kroimy na drobne paski i obtaczamy w mące.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do dużego garnka i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (tak aby przykryła mięso).
Na patelni po wcześniejszym smażeniu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy zacznie mięknąć dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje. Następnie wszystko z patelni przekładamy do mięsa. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól.
Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie).
Po tym czasie kroimy paprykę w paski, ogórki w plastry. Podsmażamy warzywa razem na patelni a gdy zmiękną dodajemy do mięsa.
Danie przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz musztardą.
W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z łyżką wazową wywaru a następnie przelewamy do całości. Doprowadzamy do zagotowania.
Strogonowa podajemy z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy ze wszystkich stron na złoty kolor. Następnie przekładamy je do dużego garnka i zalewamy gorącą, przegotowaną wodą (tak aby przykryła mięso).
Na patelni po wcześniejszym smażeniu szklimy cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Gdy zacznie mięknąć dodajemy do niej pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy do momentu aż sok z pieczarek odparuje. Następnie wszystko z patelni przekładamy do mięsa. Dodajemy przecier oraz koncentrat pomidorowy, listki laurowe, ziele angielskie oraz sól.
Garnek przykrywamy i gotujemy około 1,5 godziny (do momentu aż mięso będzie miękkie).
Po tym czasie kroimy paprykę w paski, ogórki w plastry. Podsmażamy warzywa razem na patelni a gdy zmiękną dodajemy do mięsa.
Danie przyprawiamy papryką słodką i ostrą oraz musztardą.
W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z łyżką wazową wywaru a następnie przelewamy do całości. Doprowadzamy do zagotowania.
Strogonowa podajemy z pieczywem lub ryżem ugotowanym na sypko.
Co z pieczarkami? Widnieją w składnikach a potem nie ma wzmianki o nich
OdpowiedzUsuńPieczarki proszę pokroić w plasterki i dodać do smażącej się cebuli. Jak cebula będzie szklista a sok z pieczarek odparuje dodajemy do gotującego się mięsa.
Usuń