Składniki:
12 szt. udźcy z kurczaka
12 szt. ziemniaków
20 szt. pieczarek (niedużych)
4 łyżki suszonego majeranku
4 ząbki czosnku
1 łyżeczka ostrej papryki
3 łyżki oleju
1 łyżka masła
sól
Sposób wykonania:
Mięso nacieramy 3 łyżkami majeranku, zmiażdżonym czosnkiem, ostrą papryką i solą. Polewamy 2 łyżkami oleju i odstawiamy do lodówki na godzinę (lub na noc).
Umyte ziemniaki (nieobrane) nacinamy co parę milimetrów uważając aby nie przeciąć je w całości.
Mięso, pieczarki i ziemniaki wykładamy na blachę. Ziemniaki i pieczarki skrapiamy odrobiną oleju a następnie oprószamy solą i majerankiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez godzinę.
Podajemy z surówką (np. z sałatką szwedzką).
Mięso, pieczarki i ziemniaki wykładamy na blachę. Ziemniaki i pieczarki skrapiamy odrobiną oleju a następnie oprószamy solą i majerankiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200°C i pieczemy przez godzinę.
Podajemy z surówką (np. z sałatką szwedzką).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz