poniedziałek, 7 października 2019

Buraczki z papryką na zimę




Składniki:

1,5 kg buraków
75 dag czerwonej papryki
30 dag cebuli

Zalewa:
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki cukru
10 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól, pieprz czarny mielony - do smaku




Sposób wykonania: 

Buraki myjemy, suszymy i owijamy każdy z osobna folią aluminiową. Układamy je na blachę piekarnika i pieczemy w 180°C przez godzinę. Studzimy, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki.
Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę.
Składniki zalewy mieszamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy do niej paprykę z cebulą i gotujemy razem przez 5 minut. Po tym czasie dorzucamy starte buraczki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Buraczki nakładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania.





 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...