Składniki:
1,5 kg buraków75 dag czerwonej papryki
30 dag cebuli
Zalewa:
1/2 szklanki octu jabłkowego
1/2 szklanki wody
1/2 szklanki oleju roślinnego
1/4 szklanki cukru
10 ziaren ziela angielskiego
4 listki laurowe
sól, pieprz czarny mielony - do smaku
Sposób wykonania:
Buraki myjemy, suszymy i owijamy każdy z osobna folią aluminiową. Układamy je na blachę piekarnika i pieczemy w 180°C przez godzinę. Studzimy, a następnie obieramy ze skórki i ścieramy na dużych oczkach tarki.Paprykę oraz cebulę kroimy w drobną kostkę.
Składniki zalewy mieszamy w dużym garnku i doprowadzamy do wrzenia. Następnie wrzucamy do niej paprykę z cebulą i gotujemy razem przez 5 minut. Po tym czasie dorzucamy starte buraczki.
Doprawiamy do smaku solą i pieprzem, dokładnie mieszamy.
Buraczki nakładamy do słoików. Słoiki pasteryzujemy przez 10 minut od zagotowania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz