Składniki:
700 g oczyszczonych i obranych maślaków (małe sztuki)1 mała marchewka
1 cebula
500 ml wody
180 ml octu 10%
2 łyżki cukru
1,5 łyżeczki soli
4 listki laurowe
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
2 łyżeczki gorczycy
1 łyżka ziela angielskiego
Sposób wykonania:
Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wodą, wsypujemy 1 łyżkę soli i doprowadzamy do wrzenia. Od zagotowania wody gotujemy jeszcze przez 10 minut. Po tym czasie grzyby odlewamy na durszlak i płuczemy zimną wodą.Marchewkę obieramy i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w piórka.
Wszystkie składniki zalewy (oprócz octu) łączymy w garnku. Dodajemy marchewkę i cebulę. Doprowadzamy do wrzenia i wlewamy ocet. Gotujemy na małym ogniu przez 5 minut.
Grzyby wykładamy do słoiczków i zalewamy zalewą.
Słoiczki układamy w dużym garnku wyłożonym ścierką, wlewamy wodę do 3/4 ich wysokości. Pasteryzujemy przez pięć minut od zagotowania wody, następnie układamy je wieczkiem do doły i pozostawiamy do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz