Składniki:
500 g oczyszczonych i obranych maślaków1 szyja z indyka
6 ziemniaków
2 marchewki
2 pietruszki
1/2 selera
1 cebula
3 ząbki czosnku
kawałek pora
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki oleju roślinnego
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
sól
Sposób wykonania:
Mięso myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą (około 3 litrów). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy pianę z powierzchni wywaru. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż włoszczyzna będzie miękka.Maślaki oraz czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulą z czosnkiem. Gdy zaczną się szklić dodajemy pokrojone w plasterki (lub półplasterki) maślaki. Smażymy całość do momentu aż woda z grzybów odparuje.
Z gotującego się wywaru odławiamy włoszczyznę i mięso. Ziemniaki obieramy, myjemy, kroimy w średnią kostkę i wrzucamy do wywaru razem z usmażonymi grzybami.
Gdy ziemniaki będą miękkie zaprawiamy zupę śmietanką - w osobnej miseczce dodajemy do niej łyżkę wazową gorącej zupy, mieszamy i wlewamy z powrotem do całości.
Odłowioną wcześniej marchew kroimy w kostkę i dodajemy do całości. Delikatnie doprowadzamy zupę do wrzenia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz