Składniki:
Ciasto na naleśniki:
3 szklanki mąki pszennej
2 jajka1 szklanka mleka
2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju roślinnego
sól
Farsz:
0,5 kg mięsa z udźca kurczaka
2 średnie cukinie
1 cebula
1 łyżka tymianku
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz
2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Wszystkie składniki ciasta miksujemy w wysokim naczyniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki.
Mięso z kurczaka mielimy. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulą, zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Przesmażamy do momentu aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy mięso. Dalej smażymy aby mięso było ścięte. Dodajemy odsączoną z soku cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość smażymy przez kolejne 10 minut.
Na naleśniki nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując kwadratowe krokiety.
Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz