środa, 18 grudnia 2019

Krokiety z kurczakiem i cukinią






Składniki:

Ciasto na naleśniki:

3 szklanki mąki pszennej
2 jajka
1 szklanka mleka
2 szklanki wody gazowanej
2 łyżki oleju roślinnego
sól


Farsz:

0,5 kg mięsa z udźca kurczaka
2 średnie cukinie
1 cebula
1 łyżka tymianku
3 ząbki czosnku
2 łyżki oleju
sól, pieprz


2 jajka
bułka tarta
olej do smażenia






Sposób wykonania:

Wszystkie składniki ciasta miksujemy w wysokim naczyniu. Jeśli masa jest zbyt gęsta dodajemy wodę. Na suchej, płaskiej patelni smażymy naleśniki.

Mięso z kurczaka mielimy. Cebulę szatkujemy w drobną kostkę. Cukinię ścieramy na dużych oczkach tarki posypujemy solą i odstawiamy na kilka minut aby puściła sok.
Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy cebulą, zmiażdżony czosnek oraz tymianek. Przesmażamy do momentu aż cebula będzie szklista, następnie dodajemy mięso. Dalej smażymy aby mięso było ścięte. Dodajemy odsączoną z soku cukinię. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość smażymy przez kolejne 10 minut.

Na naleśniki nakładamy farsz, zaginamy brzegi formując kwadratowe krokiety. 
Każdego z osobna namaczamy w roztrzepanym jajku a następnie panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i smażymy na nim krokiety z obydwu stron na złoty kolor.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...