Składniki:
250 g makaronu farfalle250 g boczku wędzonego surowego
200 g pieczarek
1 por
1 cebula
1 łyżka masła
1 mała śmietana
2 jajka
150 g startego żółtego sera
sól, pieprz
Masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób wykonania:
Makaron gotujemy al'dente w osolonej wodzie.Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Gdy będzie złocisty przekładamy go do innego naczynia a na patelnię po smażeniu wrzucamy pokrojonego w piórka pora. Szklimy go i przekładamy do naczynia z boczkiem.
Na patelni topimy masło i szklimy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Następnie dodajemy do niej pokrojone w plasterki pieczarki (razem z ogonkami). Zawartość patelni doprawiamy solą i pieprzem. Dusimy do momentu aż sok z pieczarek odparuje. Przekładamy do naczynia z boczkiem. Dodajemy do całości wcześniej ugotowany makaron, mieszamy.
Śmietanę mieszamy ze startym serem i jajkami, doprawiamy solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, wykładamy do niego makaron, wierzch polewamy masą śmietanową. Przykrywamy i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180°C. Pieczemy przez 30 minut, po tym czasie zapiekankę odkrywamy i zapiekamy przez kolejne 10 minut, tak aby wierz jej stał się złocisty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz