Składniki:
3 pojedyncze piersi kurczaka
200 g świeżego szpinaku baby
130 g sera feta
4 ząbki czosnku
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oleju
2 łyżki masła
sól, pieprz ziołowy
orzechy nerkowca (około 1/2 szklanki)
Sposób wykonania:
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na pół, tak aby otrzymać 2 lub 3 cieńsze filety. Mięso wrzucamy do miski, oprószamy solą i pieprzem, polewamy olejem. Mieszamy.
Dużą blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia a na nim układamy filety.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 25 minut.
Na patelni rozpuszczamy masło i dodajemy do niego poszatkowany drobno czosnek. Smażymy mieszając do momentu aż będzie szklisty. Następnie dodajemy listki szpinaku i w dalszym ciągu podgrzewamy mieszając. Gdy szpinak zwiędnie dodajemy pokrojoną w kostkę fetę oraz śmietanę. Podgrzewamy do momentu aż ser się rozpuści. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą.
Masę szpinakową nakładamy na każdy upieczony kawałek mięsa, wierzch posypujemy orzechami nerkowca.
Całość zapiekamy przez 10 minut w 180°C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz