sobota, 14 grudnia 2019

Pęczotto ze szpinakiem i suszonymi pomidorami




Składniki:

1 szklanka kaszy pęczak
16 plasterków pomidorów suszonych
100 g świeżego szpinaku (baby)
4 ząbki czosnku
120 g sera typu feta
garść orzechów nerkowca
2 łyżki oleju roślinnego (np. oleju z pomidorów suszonych)
1 łyżka oregano
1 łyża papryki słodkiej
1 łyżeczka papryki ostrej 
1 łyżeczka kurkumy
sól 


Sposób wykonania:

Kaszę wsypujemy do litra wrzącej, osolonej wody. Gotujemy pod przykryciem 15 minut. Odcedzamy na sitku z pozostałej wody.
Pomidory suszone zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na kilka minut, a następnie odsączamy. Jeśli używamy pomidorów z oleju pomijamy ten krok. Pomidory kroimy na mniejsze kawałki.
Na rozgrzaną patelnię z olejem dodajemy ugotowaną kaszę, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz wszystkie przyprawy. Smażymy przez 2-3 minuty co chwilę mieszając. Następnie dodajemy liście szpinaku oraz pokrojone pomidory. Smażymy całość do momenty aż szpinak zmięknie.
Na oddzielnej, suchej patelni prażymy orzechy nerkowca.
Danie przekładamy na talerze. Posypujemy prażonymi orzechami oraz pokrojonym w kostkę serem feta.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...