Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki pszennej
5 łyżek cukru pudru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
300 g schłodzonego masła
6 żółtek
2 łyżki tartej bułki
Śliwki:
1 kg wydrylowanych śliwek
100 g cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
Bezowa pianka:
6 białek
3/4 szklanki cukru
1 budyń waniliowy
szczypta soli
Sposób wykonania:
Mąkę łączymy z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy pokrojone w kostkę masło. Całość szatkujemy aby kawałki masła były wielkości ryżu.
Dodajemy żółtka i zagniatamy jednolite ciasto. Ciasto kroimy na dwie części (jedna powinna być nieco większa - będzie to spód ciasta).
Obydwa kawałki zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki na 1 godzinę.
Śliwki kroimy na połówki, wrzucamy do garnka, zasypujemy cukrem i podgrzewamy od czasu do czasu mieszając do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki zmiękną.
Do szklanki wsypujemy mąkę kukurydzianą zalewamy około 1/3 szklanki wody, mieszamy do uzyskania jednolitej zawiesiny.
Śliwki zdejmujemy na chwilę z ognia, polewamy zawiesiną z maki, mieszamy i wstawiamy z powrotem na ogień. Doprowadzamy do wrzenia cały czas mieszając. Zestawiamy z ognia i pozostawiamy do wystygnięcia.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Większy kawałek ciasta wyjmujemy z zamrażarki i ścieramy go na wyłożoną papierem do pieczenia blachę (duże oczka tarki). Ciasto równomiernie rozkładamy tworząc spód ciasta.
Blachę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 15 minut.
Podpieczone ciasto wyjmujemy z piekarnika i oprószamy bułką tartą.
Białka jajek z dodatkiem szczypty soli ubijamy na sztywną pianę, następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo cukier.
Miksujemy do momentu aż drobiny cukry nie będą wyczuwalne. Pod koniec miksowania wsypujemy budyń.
Na spód ciasta układamy masę śliwkową, na nią nakładamy masę bezową. Na sam wierzch ścieramy na dużych oczkach taki pozostałą część ciasta.
Całość wkładamy do piekarnika i pieczemy w 175°C przez 40 minut.
Ciasto kroimy po wystudzeniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz