Składniki:
1 duży kalafior
3 jajka
5 łyżek bułki tartej + dodatkowa ilość do panierki
około 3 łyżek posiekanego szczypiorku
2 ząbkiczosnku
sól, pieprz
olej do smażenia
Sposób wykonania:
Kalafiora wkładamy do dużego garnka, zalewamy wodą i zagotowujemy. Dodajemy sól i gotujemy przez 10 minut. Odcedzamy, studzimy, kroimy na mniejsze kawałki i rozgniatamy ubijaczką do ziemniaków.
Do kalafiora dodajemy jajka, bułkę tartą, zmiażdżony czosnek, sól i pieprz. Mieszamy.
Z masy formujemy kotlety, które następnie panierujemy w bułce tartej.
Na patelni rozgrzewamy olej. Kotlety smażymy z obydwu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu układamy je na talerzu wyłożonym ręcznikiem papierowym, tak aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Podajemy z różnymi sosemi, np.: Sos paprykowy a'la ajvar , Jogurtowy sos Aioli , Ajvar z papryki i bakłażana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz