poniedziałek, 6 września 2021

Zupa jarzynowa z curry i mleczkiem kokosowym

 


Składniki:

2,5 litra bulionu warzywnego
2 golonki z indyka
2 marchewki
2 pietruszki
1/3 selera
1 mały kalafior
1 mała cukinia
200 g fasolki szparagowej (mieszanej żółtej i zielonej)
1 litr przecieru pomidorowego ( przepis ) lub 400 g passaty
1 puszka mleczka kokosowego
3/4 szklanki ryżu
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka słodkiej papryki
3 łyżeczki curry
sól
natka pietruszki do posypania


Sposób wykonania:

Do dużego garnka wlewamy bulion, doprowadzamy do wrzenia i wkładamy surowe mięso z indyka.
Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 1 godziny.
Fasolkę kroimy na 2 cm kawałki, kalafiora dzielimy na małe różyczki, cukinię, marchew, pietruszkę oraz selera kroimy w kostkę (kostka z cukinii powinna być nieco większa).
Odławiamy ugotowane mięso a do bulionu wrzucamy wszystkie przygotowane warzywa oprócz kalafiora. Gotujemy przez 10 minut. Do zupy dodajemy kalafiora, przecier, ryż oraz przyprawy. Gotujemy kolejne 15 minut lub do miękkości warzyw i ryżu.
Do zupy dodajemy mleczko kokosowe, doprawiamy do smaku. Ewentualnie do zupy dodajemy poszarpane mięso z golonek indyka (oprócz skóry).
Przed podaniem zupę posypujemy natką pietruszki.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...