Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej (+ mąka do oprószenia blatu)
150 ml wody
200 g jogurtu naturalnego
20 g świeżych drożdży
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
2 łyżeczki soli
Nadzienie:
200 g mięsa z piersi indyka
1,5 łyżka przyprawy Gyros
2 łyżki oleju
200 g sera feta
200 g sera żółtego
4 jajka
Sposób wykonania:
Do miski wkładamy drożdże, zasypujemy cukrem i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą. Zalewamy ciepłą wodą, dodajemy 5 łyżek mąki. Mieszamy aby nie było grudek. Przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 10 minut do wyrośnięcia.
Do zaczynu dodajemy jogurt, pozostałą mąkę, oliwę oraz sól. Wyrabiamy ręką ciasto (dodajemy mąkę jeśli jest za rzadkie i klei się do ręki). Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
W tym czasie kroimy mięso z indyka w małą kostkę, następnie dodajemy do niego przyprawę gyros oraz olej. Mieszamy i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Ser żółty ścieramy na dużych oczkach tarki, fetę kruszymy na mniejsze kawałki.
Piekarnik rozgrzewamy do 250°C. Dwie duże blachy piekarnika wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto wyjmujemy z miski, przez chwilę ugniatamy, a następnie dzielimy na cztery równe części.
Każdy kawałek rozwałkowujemy na owalne placki, które przenosimy na wyłożone papierem blachy.
Brzegi zawijamy do środka a końcówki podwijamy (tak aby uzyskać kształt łódeczki). Na środek każdego placka nakładamy porcję mięsa, sera żółtego oraz sera feta. Farsz delikatnie mieszamy.
Chaczapuri wkładamy do piekarnika i pieczemy przez 15 minut. Następnie wyjmujemy blachy, na środek każdego chaczapuri wbijamy surowe jajko. Wkładamy ponownie do piekarnika i zapiekamy 2-3 minuty, do momentu aż biało się zetnie.
Podajemy gorące, bezpośrednio po przygotowaniu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz