niedziela, 31 października 2021

Zupa krem z cukinii i pora

 



Składniki:

2 cukinie (około 600 g)
1/2 pora (jasna część)
2 ząbki czosnku
2 pietruszki
1/2 selera
1 litr bulionu warzywnego
4 łyżki śmietany 18%
40 g sera grana padano
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy z oliwek
sól, pieprz



Sposób wykonania:

Pietruszkę i selera kroimy w dużą kostkę i gotujemy do miękkości w bulionie warzywnym.
Na patelni rozgrzewamy masło z dodatkiem oliwy z oliwek. Dodajemy poszatkowany drobno czosnek, pokrojonego w paski pora oraz pokrojoną w kostkę cukinię. Smażymy do miękkości, następnie podlewamy szklanką gotującego się bulionu. Mieszamy i przelewamy z powrotem do gotującej się zupy. 
Garnek zestawiamy z ognia, dodajemy śmietanę oraz gałkę muszkatołową i miksujemy ręcznym blenderem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Przed podaniem zupę posypujemy startym serem grana padano. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...