Składniki:
około 800 g mięsa z udźca indyka
1 mała czerwona papryka
1 mała żółta papryka
1 mała zielona papryka
2 cebula
250 g pieczarek
Marynata:
2 łyżki ciemnego sosu sojowego
2 łyżki płynnego miodu
2 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
1 łyżka oregano
3 posiekane ząbki czosnku
1/2 łyżeczki soli
Sos jogurtowy:
300 g jogurtu greckiego
2 ząbki czosnku
2 łyżki soku z cytryny
1/2 pęczka dymki
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Jogurt mieszamy ze zmiażdżonym czosnkiem, sokiem z cytryny, poszatkowaną dymką oraz solą i pieprzem. Odstawiamy do lodówki.
Z mięsa wykrawamy błonki i nadmiar tłuszczu, następnie kroimy w kostkę o wielkości ok. 3 cm.
Wrzucamy do miski, dodajemy składniki marynaty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Z pieczarek wycinamy ogonki, papryki kroimy w dużą kostkę, cebulę kroimy na ćwiartki i dzielimy warstwami na cieńsze kawałki. Wszystkie składniki po kolei nadziewamy naprzemiennie na patyczki.
Szaszłyki możemy smażymy na patelni grillowej, na elektrycznym grillu lub w piekarniku (w tym przypadku w 200°C z termoobiegiem przez 25 minut, w połowie czasu przekręcamy szaszłyki aby równo się przyrumieniły).
Szaszłyki podajemy z sosem jogurtowym oraz pieczywem.
Do przygotowania szaszłyków użyłam zestawu szpikulcy firmy Enders. Są solidnie wykonane a ich ostrość pozwala na łatwe nadziewanie każdego rodzaju mięsa oraz warzyw. Ich elegancki wygląd pozwala na podanie potrawy prosto na talerz. Znajdziesz je w sklepie Decofire 👉 https://decofire.pl/zestaw-do- szaszlykow-6-szt-enders-8802
W okresie zimowym fantastycznie sprawdziły się podczas przygotowania dania w piekarniku.
Dzięki stelażowi, który jest w zestawie mięso nie przywierało do blachy.
Przygotowując się na sezon wiosenno-letni polecam przejrzenie oferty sklepu Decofire, gdzie znajdziesz nie tylko akcesoria do grillowania ale również szeroką gamę grilli gazowych, które są zdrowszym wariantem od tych tradycyjnych 👉 https://decofire.pl/grill- ogrodowy/gazowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz