Składniki:
800 g mięsa z udźca indyka
1 cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
1/2 czerwonej papryki
1/2 zielonej papryki
1 litr bulionu warzywnego
1 puszka krojonych pomidorów
100 g koncentratu pomidorowego
1 puszka czerwonej fasoli
1 puszka czarnej fasoli
1 puszka kukurydzy
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki słodkiej papryki
2 łyżeczki wędzonej papryki
1 łyżeczka kuminu rzymskiego
2 łyżeczki oregano
1/2 łyżeczki cayenne
sól
awokado, gruby szczypiorek, jogurt grecki
Sposób wykonania:
Mięso z indyka mielimy.
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i przesmażamy na niej poszatkowaną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek.
Do zeszklonej cebuli dodajemy mięso oraz pokrojone w kostkę papryki. Oprószamy całość solą i smażymy od czasu do czasu mieszając, do momentu aż mięso równomiernie się zetnie.
Do garnka wlewamy gorący bulion warzywny, dodajemy pomidory z puszki, koncentrat pomidorowy, fasolę czerwoną i czarną, kukurydzę oraz wszystkie przyprawy. Całość gotujemy pod przykryciem około 20 minut.
Zaraz przed podaniem do dania dodajemy pokrojone w plasterki awokado oraz łyżkę jogurtu greckiego, wierzch posypujemy świeżym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz