Składniki:
4 średnie bataty
3 marchewki
2 puszki ciecierzycy
2 puszki krojonych pomidorów
2 cebule
3 ząbki czosnku
1 litr bulionu warzywnego
100 g świeżych liści szpinaku baby
1 łyżeczka kuminu
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka suszonej kolendry
1/2 łyżeczki cayenne
sól
3 łyżki oliwy z oliwek
jogurt grecki
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzewamy oliwę i wrzucamy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Przesmażamy mieszając do zeszklenie cebuli.
Następnie dodajemy obrane i pokrojone w średniej wielkości bataty oraz obraną i pokrojoną w krążki marchew. Mieszamy i dodajemy wszystkie przyprawy. Smażymy około 5 minut na średnim ogniu, a następnie zalewamy całość gorącym bulionem warzywnym i dodajemy pomidory. Zmniejszamy ogień, całość gotujemy 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie dodajemy odsączoną ciecierzycę i gotujemy przez kolejne 10 minut (lub do miękkości warzyw).
Pod koniec gotowania dodajemy szpinak.
Gulasz podajemy z dodatkiem jogurtu greckiego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz