poniedziałek, 24 stycznia 2022

Pesto z rukoli, awokado i pestek słonecznika

 



Składniki:

100 g rukoli
2 awokado
25 g pestek słonecznika
1 mała cebulka z dymki
2 ząbki czosnku
20 g tartego parmezanu lub sera grana padano
8 łyżek oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz


Sposób wykonania:

Awokado przekrawamy na pół, wyciągamy pestkę i za pomocą łyżki wyciągamy miąższ. 
Do kielicha blendera wkładamy wszystkie składniki pesto i blendujemy na w miarę gładki sos (mogą zostać drobne kawałki składników). Na koniec doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Pesto można wykorzystać np. do potraw z makaronu, sałatek lub jako dodatek na kanapki.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...