Składniki:
2 buraki
100 g zielonej soczewicy
100 g świeżych liści szpinaku baby
2 garście orzechów włoskich
około 15 g sera grana padano
Sos:
1 łyżka ostrej musztardy
1 łyżka miodu
2 łyżki soku z cytryny
4 łyżki oliwy z oliwek
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Buraki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę.
Soczewicę płuczemy zimną wodą i gotujemy na sypko w nieosolonej wodzie (gotujemy około 25 minut). W tym czasie na suchej patelni prażymy orzechy.
Składniki sosu mieszamy ze sobą, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Do miski wrzucamy pokrojone buraki, ugotowaną soczewicę, listki szpinaku. Dodajemy sos i delikatnie wszystko razem mieszamy. Wierzch posypujemy prażonymi orzechami i startym na cieniutkie plastry serem grana padano.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz