poniedziałek, 11 kwietnia 2022

Filety z pstrąga łososiowego pieczone z czosnkiem i cytryną

 


Składniki:

3 filety z pstrąga łososiowego ze skórą
3-4 ząbki czosnku
1/2 cytryny
2 łyżki poszatkowanego koperku
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego



Sposób wykonania:

Piekarnik nagrzewamy do 180°. Filety myjemy, suszymy, kroimy na porcje i układamy w żaroodpornym naczyniu skórą do dołu.
Na rybie układamy krążki cytryny i plasterki czosnku. Posypujemy koperkiem, solą i pieprzem oraz polewamy oliwą.
Naczynie przykrywamy przykrywką lub folią aluminiową. Pieczemy pod przykryciem przez 20 minut, po tym czasie odkrywamy rybę i zapiekamy przez kolejne 10 minut.






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...