Składniki:
12 szt. pałek z kurczaka
Marynata:
200 g gęstego jogurtu naturalnego (może być grecki)
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki miodu
2 łyżki curry
1 łyżka imbiru w proszku
1 łyżeczka soli
szczypior lub kolendra
Sposób wykonania:
Do dużej miski wkładamy wszystkie składniki marynaty, mieszamy. Dodajemy umyte i osuszone udka z kurczaka. Mieszamy aby marynata pokryła równomiernie mięso.
Tak przygotowane mięso wkładamy do lodówki na kilka godzin.
Piekarnik rozgrzewam do 180°C.
Mięso wraz z marynatą wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całość wkładamy do piekarnika.
Pieczemy przez 40 minut, następnie przekręcamy kawałki mięsa na drugą stronę i pieczemy przez kolejne 40 minut.
Po upieczeniu kurczaka posypujemy posiekanym szczypiorkiem lud kolendrą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz