Składniki:
1,5 kg szynki wieprzowej
1 czerwona papryka
2 cebule
2 średnie marchewki
200 g pieczarek
1 gorącego bulionu warzywnego
1 puszka pomidorów krojonych
2 łyżki koncentratu pomidorowego
3 łyżki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżki czosnku granulowanego
2 łyżki sosu sojowego
6 ziaren ziela angielskiego
2 listki laurowe
4 łyżki mąki pszennej
sól do smaku
olej do smażenia
poszatkowana natka pietruszki
Sposób wykonania:
Mięso kroimy w małą kostkę (około 1,5 cm), wrzucamy do miski, posypujemy mąką i mieszamy.
Obtoczone w mące kawałki wykładamy na patelnię z rozgrzanym olejem. Smażymy od czasu do czasu mieszając do momentu aż się zarumienią.
Mięso przekładamy do dużego garnka i zalewamy gorącym bulionem, dodajemy ziele angielskie, listki laurowe oraz sól i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu.
Na patelnię po wcześniejszym smażeniu dodajemy w miarę potrzeby olej, podgrzewamy. Wrzucamy poszatkowaną cebulę, pokrojoną w kostkę paprykę oraz pokrojoną w plasterki marchewkę. Dodajemy paprykę słodką oraz ostrą, czosnek i podsmażamy do momentu aż cebula będzie szklista.
Warzywa przekładamy do gotującego się mięsa, wywarem "płuczemy" patelnię z przypraw i wlewamy z powrotem do garnka.
Do gulaszu dodajemy krojone pomidory z puszki oraz sos sojowy, doprawiamy do smaku solą (ewentualnie dodajemy jeszcze paprykę ostrą)
Całość gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu przez 1 godzinę i 20 minut. Pod koniec gotowania dodajemy przesmażone na złoty kolor pieczarki pokrojone w plasterki oraz koncentrat pomidorowy.
Gulasz podajemy z ulubioną kaszą, gotowanymi ziemniakami lub pieczywem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz