Składniki:
500 ml passaty pomidorowej
1 puszka krojonych pomidorów
500 ml bulionu warzywnego
100 g czerwone soczewicy
2 małe cebule
2 ząbki czosnku
2 łyżki koncentratu pomidorowego
150 g śmietanki 30%
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka kurkumy
1 łyżka curry
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
sól do smaku
makaron orzo
poszatkowana natka pietruszki, bazylia lub koperek
Sposób wykonania:
W dużym garnku na rozgrzanej oliwie szklimy pokrojoną w drobną kostkę cebulę oraz zmiażdżony czosnek. Dodajemy suchą soczewicę oraz wszystkie przyprawy, mieszamy i smażymy przez pół minuty.
Dolewamy gorący bulin warzywny, zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut.
Dodajemy do gotującej się zupy passatę oraz pomidory z puszki. Gotujemy kolejne 15 minut.
Na koniec do zupy dodajemy koncentrat pomidorowy oraz śmietankę, dokładnie mieszamy.
Zupę podajemy z dodatkiem makaronu orzo ugotowanym al'dente oraz poszatkowaną zieleniną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz