Składniki:
500 g makaronu (np. strozzapreti)
1 pojedyncza pierś z kurczaka
150 g surowego boczku wędzonego
1 pęczek zielonych szparagów
1 duży ząbek czosnku
330 g śmietanki 30%
1 żółtko
1 łyżka masła
1 łyżka oleju roślinnego
1/2 szklanki tartego parmezanu lub grana padano
1/2 pęczka natki pietruszki
1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Pierś z kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy zmiażdżony czosnek oraz łyżkę oleju, mieszamy. Boczek kroimy w drobną kostkę.
Makaron gotujemy w osolonej wodzie al'dente. Szparagi myjemy i odłamujemy i twarde końcówki. 3 minuty przed końcem gotowania wrzucamy je do gotującego się makaronu.
Makaron wraz ze szparagami odcedzamy i zachowujemy ok. 1/4 szklanki wody z ich gotowania. Szparagi kroimy na 1cm kawałki (kawałki z główkami powinny być nieco dłuższe).
Na dużej patelni rozpuszczamy masło, wrzucamy kurczaka oraz boczek i podsmażamy od czasu do czasu mieszając do zrumienienia. Mięso wykładamy z patelni do innego naczynia a w jego miejsce wlewamy śmietankę, dodajemy żółtko, sól, pieprz oraz gałkę muszkatołową. Energicznie mieszamy. Następnie do sosu dodajemy tarty ser i znów dokładnie mieszamy.
Do sosu wrzucamy usmażonego kurczaka wraz z boczkiem, pokrojone szparagi oraz makaron. Dodajemy zachowaną wodę z gotowania makaronu oraz poszatkowaną natkę pietruszki. Wszystko razem dokładnie ze sobą mieszamy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz