Składniki:
4 ziemniaki
4 filety śledziowe a'la matias
5 jajek
1 mała czerwona cebula
1/2 pęczka natki pietruszki (lub 1 mały)
Sos:
1/2 dużego jogurtu greckiego
2 łyżki majonezu
3 ząbki czosnku
1 łyżka soku z cytryny
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Śledzie wrzucamy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy około 1 godziny. Następnie kroimy w kostkę.
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, studzimy, obieramy i kroimy w średnią kostkę.
Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w średnią kostkę.
Cebulę szatkujemy w drobną kostkę.
Natkę bardzo drobno szatkujemy.
Ząbki czosnku miażdżymy w prasce. Wszystkie składniki sosu łączymy ze sobą.
Składniki sałatki mieszamy ze sobą. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz