Składniki:
1,5 kg młodych ziemniaków
1 pęczek zielonych szparagów
1 mała cukinia
6 plastrów szynki parmeńskiej
1,5 szklanki tartego sera chedar
200 g śmietany 18%
1 jajko
1 łyżka oregano
sól, pieprz
2 łyżki oleju do natłuszczenia naczynia żaroodpornego
Sposób wykonania:
Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Szparagi myjemy i odłamujemy ich twarde końcówki. Na 10 minut przed końcem gotowania do ziemniaków dodajemy przygotowane szparagi.
Ugotowane warzywa studzimy. Następnie ziemniaki kroimy w plastry o grubości ok. 1cm a szparagi na 2 cm kawałki.
Cukinię kroimy w plastry o grubości ok. 1 cm.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem, a jego dno wykładamy plasterkami ziemniaków i posypujemy kawałami szparagów (kawałki z główkami pozostawiamy).
Śmietanę mieszamy ze szklanką tartego sera, jajkiem, oregano solą i pieprzem. Zawiesiną polewamy ziemniaki. Następnie na wierzch układam plasterki cukinii i poszarpane plastry szynki parmeńskiej, na nie układamy kawałki szparagów z główkami i na koniec całość posypujemy pozostałym tartym serem.
Wkładamy do piekarnika i pieczemy przez około 25 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz