Składniki:
500 g mięsa wieprzowego (np. szynki)
2 cebule
2 ząbki czosnku
100 g ryżu
1 jajko
2 łyżki bułki tartej
mąka pszenna do obtoczenia pulpetów
sól, pieprz
olej do smażenia
Sos:
500 g kapusty włoskiej
700 ml bulionu warzywnego
500 ml przecieru pomidorowego
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 płaska łyżeczka cukru
2 ziarna ziela angielskiego
sól, pieprz
olej do smażenia
natka pietruszki do posypania gołąbków
Sposób wykonania:
Mięso mielimy. Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu, studzimy.
Cebulę siekamy w drobną kostkę i przesmażamy na gorącym oleju, do momentu zeszklenia.
W dużej misce łączymy zmielone mięso, ryż, przesmażoną cebulę, posiekany drobno czosnek, jajko, bułkę tartą. Doprawiamy do solą i pieprzem. Zwilżonymi w zimnej wodzie rękoma formujemy okrągłe pulpety wielkości dłoni. Następnie każdy osobno obtaczamy w mące.
W szerokim garnku rozgrzewamy olej, dodajemy poszatkowaną w paski kapustę i smażmy do momentu aż zacznie mięknąć. Następnie kapustę zalewamy bulionem warzywnym oraz przecierem pomidorowym. Mieszamy.
Do garnka delikatnie wkładamy uformowane kotlety oraz wrzucamy ziarna ziela angielskiego. Całość przykrywamy i gotujemy przez 15 minut na wolnym ogniu. Po tym czasie kotlety obracamy na drugą stronę, dodajemy koncentrat pomidorowy, cukier oraz sól z pieprzem. Przykrywamy i gotujemy przez kolejne 10 minut.
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz