Składniki:
1 kg śliwek (miękkich i dojrzałych)
300 g ryżu jaśminowego
300 g śmietany 18%
2 jajka
5 łyżek cukru
1/2 opakowania cukru waniliowego
1 łyżka cynamonu
masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Sposób wykonania:
Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Umyte śliwki kroimy na połówki, wyjmujemy pestki.
Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem, dno wykładamy połówkami śliwek, skórką do dołu, jedna przy drugiej. Na śliwki nakładamy połowę ryżu i znów wykładamy śliwki skórką do dołu. Na wierzch wykładamy warstwę ryżu.
Śmietanę łączymy z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i cynamonem.
Całość polewamy równomiernie zawiesiną śmietanową.
Naczynie wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 40 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz