niedziela, 25 września 2022

Zupa szczawiowa


Składniki:

300 g marynowanego szczawiu (1 słoiczek)
500 g kości ze schabu lub żeberek wieprzowych
1/2 szyi z indyka
2 średnie marchewki
1 pietruszka
1/4 selera
kawałek pora (jasna część)
2 litr wody
ok. 600 g ziemniaków
1 łyżka mąki pszennej
150 g śmietany 18%
2 listki laurowe
6 ziaren zioła angielskiego
1 łyżka suszonego lubczyku
1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu
sól do smaku 
jajka ugotowane na twardo (1 na porcję)


Sposób wykonania:

Do dużego garnka wkładamy mięso, zalewamy 2 litrami wody i doprowadzamy do zagotowania. 
Podczas gotowania na powierzchni wywaru pojawi się szara piana, należy ją wyjąć przy pomocy łyżki cedzakowej lub sitka.
Do gotującego się wywaru wkładamy obraną marchew, pietruszkę, selera oraz pora. Dodajemy listki laurowe, ziele angielskie, lubczyk, pieprz i sól. Gotujemy warzywa do miękkości.
Następnie z zupy wyciągamy mięso oraz warzywa. Wyciągnięte marchewki oraz pietruszkę kroimy w małą kostkę. Kości obieramy z mięsa. 
Do zupy wrzucamy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, gotujemy do miękkości.
Do zupy wrzucamy z powrotem pokrojoną włoszczyznę oraz kawałki mięsa. Dodajemy szczaw, mieszamy.
W osobnej miseczce łączymy śmietanę z mąką. Dodajemy łyżkę wazową wywaru, mieszamy. Zahartowaną śmietanę wlewamy powoli do zupy cały czas mieszając. Gotujemy powoli przez kilka minut. Ewentualnie doprawiamy do smaku solą. 
Do każdej porcji zupy, na talerzu dodajemy 1 jajko pokrojone w ćwiartki.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...