Składniki:
Ciasto:
500 g mąki pszennej (+ mąka do podsypania stolnicy)
250 ml mleka
30 g drożdży
100 g cukru
2 żółtka
80 g miękkiego masła
2 łyżeczki cukru waniliowego
szczypta soli
2 łyżki oleju
Nadzienie:
500 g jagód
4 łyżki cukru pudru
4 łyżki mąki ziemniaczanej
Lukier:
200 g cukru
sok z połowy cytryny
Sposób przygotowania:
Mleko podgrzewamy do temperatury ok. 36°C. Drożdże ucieramy z cukrem, dodajemy podgrzane mleko, mieszamy.
Do rozrobionych drożdży dodajemy mąkę, żółtka, pokrojone miękkie masło, cukier waniliowy oraz szczyptę soli. Wyrabiamy ciasto.
Dużą miskę smarujemy olejem i przekładamy do niej wyrobione ciasto (aby ciasto nie przyklejało się do dłoni należy je wcześniej oprószyć mąką).
Ciasto przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na około 1 godzinę w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
Wyrośnięte ciasto dzielimy na 16 części, formujemy kule i układamy je na oprószonym mąką blacie.
Pozostawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.
Jagody płuczemy na sitku, wsypujemy do miski i zasypujemy cukrem oraz mąką ziemniaczaną, delikatnie mieszamy.
Każdą kulę ciasta rozpłaszczamy dłonią, na środek nakładamy czubatą łyżkę jagód, następnie sklejamy brzegi ciasta formując owalne bułeczki.
Jagodzianki układamy na wyłożonych papierem do pieczenia dużych blachach piekarnika. Odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 200°C.
Jagodzianki wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.
Po upieczeniu jagodzianki układamy na kratce do wystudzenia.
Cukier puder ucieramy z sokiem z cytryny na gładką, lekko płynną masę. Otrzymanym w ten sposób lukrem polewamy bułeczki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz