czwartek, 6 lipca 2023

Kalafior zapiekany w kremowym sosie

 


Składniki:

1 kalafior
200 g tartego sera (mozzarella)
4 łyżki mąki pszennej
0,5 litra mleka
40 g masła
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
natka pietruszki


Sposób wykonania:

Kalafiora dzielimy na różyczki i gotujemy al'dente w osolonej wodzie.
W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i energicznie mieszamy za pomocą rózgi do momentu uzyskania gładkiej masy. Następnie, cały czas mieszając wlewamy mleko. Gotujemy aż sos zgęstnieje i będzie puszysty. Na sam koniec dodajemy połowę sera oraz około gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
Piekarnik nagrzewamy do 200°C.
Różyczki kalafiora wykładamy do naczynia żaroodpornego, polewamy sosem i posypujemy pozostałą częścią tartego sera.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 10 minut (do zrumienienia).
Przed podaniem posypujemy poszatkowaną natką pietruszki.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...