niedziela, 2 lipca 2023

Krem z młodej kapusty z pulpecikami

 


Składniki:

500 g młodej kapusty
2 cebule
5 średnich ziemniaków
700 ml bulionu warzywnego
300 g mielonego mięsa z indyka
1 jajko
100 g liści szpinaku baby
4 łyżki bułki tartej
1/2 pęczka świeżego koperku
4 łyżki śmietany 18%
2 łyżki soku z cytryny
3 łyżki oleju
sól, pieprz


Sposób wykonania:

W dużym garnku rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim pokrojoną w drobną kostkę cebulę.
Gdy będzie szklista połowę odkładamy do miski, do reszty wrzucamy poszatkowaną w cienkie paski kapustę oraz pokrojone w 2 cm kostkę ziemniaki. Mieszamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy przez 10 minut.
W tym czasie do odłożonej, przesmażonej cebuli dodajemy mielone mięso, jajko, poszatkowane drobno liście szpinaku, bułkę tartą, 1/2 łyżeczki pieprzu i 1 łyżeczkę soli. Masę miksujemy ręcznym blenderem. Z gładkiej masy formujemy małe pulpeciki i wkładamy je delikatnie do gotującej się zupy. 
Gotujemy przez kolejne 15 minut. Po tym czasie odławiamy pulpety. 
Zupę zestawiamy z ognia, wrzucamy poszatkowany koper, dodajemy śmietanę oraz sok z cytryny. Całość miksujemy ręcznym blenderem.
Pulpety nakładamy bezpośrednio na talerze z zupą.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...