Składniki:
200g mąki pszennej + mąka do posypania stolnicy
2 duże jajka
1 łyżka oliwy z oliwek
sól
Sposób wykonania:
Na stolnicę przesiewamy mąkę, formujemy kopczyk, w środek wbijamy jajka i wlewamy oliwę. Stopniowo zagarniamy mąkę do środka, tak aby łączyła się z mokrymi dodatkami.
Zagniatamy gładkie, sprężyste ciasto. Formujemy z niego kulę, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 15 minut.
Ciasto dzielimy na pół i z każdą części po kolei wałkujemy na cienki placek.
Placki posypujemy mąką i delikatnie zwijamy w rulony, które następnie kroimy w paski.
Kluski rozsypujemy na oprószonej mąką stolnicy.
W dużym garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Na wrzątek wrzucamy kluski, gotujemy do momentu aż będą al dente.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz