Składniki:
Ciasto:
600 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
250 ml mleka
120 g stopionego, przestudzonego masła
120 g cukru
1 jajko
3 żółtka
1 łyżka cukru waniliowego
szczypta soli
Kruszonka:
100 g mąki pszennej
100g cukru
80 g zimnego masła
około 500 g drylowanych wiśni
masło do smarowania blachy
bułka tarta do posypania blachy
Sposób wykonania:
Drożdże kruszymy i ucieramy z cukrem. Mleko podgrzewamy do temperatury 37°C i wlewamy do drożdży. Mieszamy.
Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajko, żółtka, cukier waniliowy, sól i wlewamy rozpuszczone masło oraz rozrobione drożdże.
Ciasto wyrabiamy dłonią lub mikserem przy użyciu odpowiednich haków. Ciasto powinno być jednolite, dobrze napowietrzone, lekko klejące.
Formę (o wymiarach 35x25cm) smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
Ciasto przekładamy do formy, wygładzamy natłuszczoną ręką, przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy na 1 godzinę do wyrośnięcia.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Na wyrośniętym cieście układamy wiśnie.
Kruszonka:
Na stolnicę wysypujemy mąkę oraz cukier. Dodajemy pokrojone, schłodzone masło. Wszystko razem drobno siekamy do uzyskania drobnych okruchów ciasta.
Ciasto posypujemy kruszonką i wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy około 45 minut (do uzyskania suchego patyczka).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz