Składniki:
1,5 kg pomidorów jojo
1 cebula
5 ząbków czosnku
125 ml oliwy z oliwek
2 łyżki listków świeżego rozmarynu
2 łyżki listków świeżego tymianku
garść listków świeżej bazylii
1 łyżka soli
Sposób wykonania:
W dużym garnku rozgrzewamy około5 łyżek oliwy, wrzucamy pokrojoną w kostkę cebulę oraz poszatkowany czosnek. Przesmażamy do zeszklenia.
Do smażącej się cebuli dodajemy pokrojone w ćwiartki pomidory. Zmniejszamy ogień i dusimy całość pod przykryciem około 50 minut, od czasu do czasu mieszając.
Do duszonych pomidorów dodajemy pozostałą oliwę, świeże zioła oraz sól. Mieszamy, gotujemy przez 5 minut, po czym miksujemy na gładko.
Passatę przelewamy do wyparzonych, suchych słoików. Mocno zakręcamy i odstawiamy do góry dnem, do wystygnięcia.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz