Składniki:
250 g zielonej soczewicy
300 g pieczarek
1 papryczka chilli
1 cebula
2 ząbki czosnku
800 ml bulionu warzywnego
1 łyżeczka curry
2 łyżki koncentratu pomidorowego
200 g śmietany 18%
3 łyżki oleju
sól, pieprz
poszatkowana natka pietruszki
Sposób wykonania:
Cebulę oraz papryczkę (bez pestek) kroimy w drobną kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę.
W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy rozdrobnioną cebulę, papryczkę oraz czosnek. Smażymy do momenty aż cebula zacznie się szklić.
Pieczarki kroimy na połówki lub ćwiartki i wrzucamy do smażącej się cebuli. Smażymy do momentu aż pieczarki zaczną się rumienić.
Do garnka wlewamy gorący bulion, dodajemy soczewicę, koncentrat pomidorowy, curry, sól i pieprz.
gotujemy pod przykryciem około 30 minut (do momentu aż soczewica będzie miękka).
Do gulaszu dodajemy śmietanę, doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy. Podgrzewamy całość jeszcze około 5 minut. Danie posypujemy natką pietruszki. Podajemy z pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz