Składniki:
Placki:
2 średnie cukinie (w sumie ok. 250g)
1 cebula cukrowa
2 jajka
120 g mąki pszennej
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki masła
100 g tartego sera grana padano
sól, pieprz
Olej do posmarowania blachy
Dip twarogowy:
250 g twarogu półtłustego
80 g śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
garść listków bazylii
sól, pieprz
Sposób wykonania:
Piekarnik rozgrzewamy do 230°C.
Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia a następnie papier smarujemy olejem za pomocą pędzelka.
Masło rozpuszczamy na patelni, dodajemy do niego poszatkowaną bardzo drobno cebulę. Gdy zacznie się szklić dodajemy startą na dużych oczkach cukinię. Całość dusimy około 5 minut.
Podduszone warzywa przekładamy do miski, dodajemy mąkę, śmietanę, jajka, sól i pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy za pomocą rózgi.
Placki nakładamy łyżką na blachę zachowując odstępy. Każdy oprószamy tartym serem.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 15-20 minut.
Dip:
Listki bazylii drobno szatkujemy. Do miski wkładamy połamany na kawałki twaróg, dodajemy śmietanę, sok z cytryny, bazylię, sól i pieprz. Całość miksujemy ręcznym blenderem na gładką masę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz