wtorek, 14 lipca 2015

Domowa chińszczyzna - kurczak sojowy z makaronem ryżowym






Składniki:

50 dag piersi kurczaka
20 dag makaronu ryżowego
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
4 łodygi selera naciowego
2 marchewki
3 ząbki czosnku
imbir świeży do smaku
2 cebule
4 liście kapusty pekińskiej
4 pieczarki
1 średnia cukinia
oleju sezamowego
sos sojowy (ciemny)
sos ostrygowy
papryka ostra
papryka słodka



Sposób wykonania:

Piersi kurczaka umyć, pokroić w paski i wymieszać z sosem sojowym. Czosnek rozgnieść i zeszklić na rozgrzanym oleju sezamowym razem ze startym imbirem. Dodać kurczaka. Paprykę, seler naciowy, kapustę pekińską poszatkować w paski. Cukinię pokroić w pół plastry a marchew i pieczarki w plastry. Cebulę poszatkować w piórka. Wszystko dodać do smażącego się kurczaka. Doprawić do smaku sosem sojowym i ostrygowym oraz papryką w proszku. Gdy warzywa zmiękną dodać makaron ryżowy, wymieszać i dusić do momentu aż zmięknie i napęcznieje. 





1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo apetycznie! Jestem ogromną fanką kuchni azjatyckiej, więc z chęcią wypróbuję przepis. :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...