wtorek, 21 lipca 2015

Zapiekanka ziemniaczana z cukinią i pieczarkami



Składniki:

1,5 kg młodych ziemniaków
3 cebule
5 pieczarek
2 średnie cukinie
15 dag wędzonego surowego boczku
40 dag gęstej śmietany 18%
15 dag żółtego sera
2 jajka
natka pietruszki
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
masło do wysmarowania formy



Sposób wykonania:

Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Ostudzone pokroić w talarki o grubości około 1 centymetra. 
Cebule pokroić w piórka a pieczarki i cukinię w plastry. Podsmażyć razem do zeszklenia cebuli i odparowania soku z pieczarek.
Usmażyć pokrojony na małe kawałki boczek. 
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i ułożyć na jego dnie warstwę z ziemniaków. Następnie wyłożyć na nie podsmażone warzywa i boczek. Przykryć wierzch drugą warstwą ziemniaków. 
Śmietanę wymieszać z surowymi jajkami na jednolitą masę, dodać starty ser oraz natką pietruszki. Sos doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zalać nim zapiekankę i wstawić całości do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piec około 30 minut. 




8 komentarzy:

  1. robię drugi raz, przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
  2. Witam. Z sosu wyszla mi jajecznica. Dlaczego?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Witaj, jajka ze śmietaną trzeba dokładnie wymieszać ze śmietaną na jednolitą masę. Dopiero później dodaj pozostałe składniki. Sos pod wpływem wysokiej temperatury rzeczywiście się ścina, łącząc tym samym składniki zapiekanki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Czy zamiast pieczarek mogę użyć boczniaki, a zamiast śmietany jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń
  4. Czy zamiast pieczarek mogę użyć boczniaki, a zamiast śmietany jogurt grecki?

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...