wtorek, 3 maja 2016

Ciasto drożdżowe z kruszonką





Składniki:


50 dag mąki pszennej
5 dag świeżych drożdży
1 szklanka mleka
10 dag masła
12 dag cukru
3 żółtka
1 jajko
cukier waniliowy
szczypta soli
margaryna do smarowania formy


Kruszonka:


10 dag mąki
7 dag masła
5 dacukru
ewentualnie cukier waniliowy



Sposób wykonania:


Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru i rozprowadzamy małą ilością ciepłego mleka. Dodajemy trochę mąki, mieszamy i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (objętość powinna się podwoić). 
Żółtka z cukrem ucieramy na parze  Masło rozpuszczamy. 
Wyrośnięty rozczyn wlewamy do miski z przesianą mąką, dodajemy pozostałe mleko, ubite żółtka, cukier waniliowy i sól. Wszystko razem dokładnie wyrabiamy. Pod koniec wyrabiania dodajemy stopniowo stopione, ciepłe masło.
Ciasto wyrabiam do momentu aż będzie odstawiać od naczynia i ręki. 
Wyrobione ciasto przykrywamy czystą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. 
Foremkę smarujemy margaryną i oprószamy mąką. Wykładamy ciasto (powinno napełnić formę do 1/3 jej wysokości). Pozostawiamy do wyrośnięcia.
W tym czasie robimy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce.
Wyrośnięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 °C około 40-50 minut.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...