Składniki:
2 ćwiartki kurczaka
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
5 ziemniaków
pół pora
ok. 2,5 litra wody
2 pęczki młodego kopru
20 dag śmietany 18%
2 listki laurowe
ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
5 ziemniaków
pół pora
ok. 2,5 litra wody
2 pęczki młodego kopru
20 dag śmietany 18%
2 listki laurowe
ziele angielskie, pieprz w ziarnach, sól
Sposób wykonania:
Do dużego garnka wkładamy umyte mięso, zalewamy zimną wodą i gotujemy.
Gdy wywar zacznie wrzeć, zdejmujemy szumowiny, wrzucamy obraną i umytą włoszczyznę. Solimy i dodajemy pozostałe przyprawy.
Ugotowane mięso i warzywa odławiamy. Do wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę surowe ziemniaki i gotujemy do miękkości.
Gdy ziemniaki będą już gotowe, wrzucamy do zupy ugotowane wcześniej w wywarze mięso z kurczaka (obrane z kości) oraz 2 marchewki pokrojone w kostkę.
W oddzielnej miseczce mieszamy śmietanę z odrobiną gorącej zupy a następnie wlewamy do całości.
Koper drobno siekamy i dodajemy do zupy. Gotujemy powoli do momentu aż zupa delikatnie się zagotuje.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz