Składniki:
1 szklanka maślanki
1 szklanka cukru
2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki oleju słonecznikowego
3 jaja
3 łyżeczki proszku do pieczenia
1 opakowanie cukru waniliowego
aromat waniliowy
odrobina margaryny do posmarowania formy
odrobina margaryny do posmarowania formy
cukier do posypania rabarbaru (około 3 łyżeczek)
około 0,5 kg rabarbaru
cukier puder do posypania ciasta
Kruszonka:
cukier puder do posypania ciasta
Kruszonka:
10 dag mąki
7 dag masła
7 dag masła
5 dag cukru
ewentualnie cukier waniliowy
ewentualnie cukier waniliowy
Sposób wykonania:
Rabarbar kroimy na małe kawałki i posypujemy cukrem (około 3 łyżek).
Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce.
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo płynne dodatki.
Przygotowujemy kruszonkę: Zimne masło siekamy na małe kawałki i ucieramy z mąką i cukrem. Zagniecione ciasto schładzamy w lodówce.
Jajka ucieramy z cukrem. Następnie cały czas miksując dodajemy stopniowo płynne dodatki.
Do mąki dodajemy proszek do pieczenia i razem przesiewamy. Wsypujemy powoli do masy cały czas miksując.
Formę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Wylewamy masę ciasta i układamy na nią kawałki rabarbaru.
Schłodzone ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce i rozrzucamy na całości.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 45 minut.
Formę smarujemy margaryną i obsypujemy mąką. Wylewamy masę ciasta i układamy na nią kawałki rabarbaru.
Schłodzone ciasto na kruszonkę ścieramy na tarce i rozrzucamy na całości.
Wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 180°C przez około 45 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz