Składniki:
1 kula sera mozzarella
5 liści jarmużu
garść rukoli
5 pomidorów rzymskich
1/2 czerwonej cebuli
12 czarnych oliwek
3 ząbki marynowanego czosnku (przepis znajdziesz tutaj)
3 łyżeczki zielonego pesto
oliwa z oliwek chilli
2 łyżki soku z cytryny
świeżo mielona sól
2 łyżki pestek słonecznika
Sposób wykonania:
Mozzarellę kroimy w średniej wielkości kostkę. Liście jarmużu obrywamy z twardych łodyg, rukolę rwiemy na małe kawałki.
Pomidory kroimy w ósemki, oliwki na połówki a cebulę w drobną kostkę. Czosnek szatkujemy.
Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy pesto, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Oprószamy solą.
Na patelni lekko prażymy pestki słonecznika. Przed podaniem posypujemy nimi sałatkę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz